Beste dorpsgenoot,

 

De zomer van 2018 zal nu al een unieke plaats in onze nationale weergeschiedenis krijgen. Dat is dan nog zonder de laatste week van augustus gerekend. Frank en Sabine voorspellen dan boven Baardegem een hardnekkige wig van hoge druk en waarschuwen nu al dat op tijd en stond gekoelde dranken nuttigen een absolute must is.


Vrijdag 24 augustus is het goede weer meteen merkbaar in de parochiezaal. Niemand minder dan onze voorzitter Marcel, voormalig leverancier van zuivel en botermelk (een onderschatte dorstlesser), zal de korte maar krachtige openingsspeech afvuren. De Aalsterse rockband Oproer en Ladiescover zorgen voor live muziek.


Deze kermis nemen we afscheid van Gasthof Vonck, decennia lang de vaste  locatie van onze Faubourg kermis. Dat wordt in 2019 ongetwijfeld even wennen, maar op zaterdag hebben alle Baardegemse showfiguren beloofd om nog een laatste keer hun onvolprezen talenten op het podium te brengen. Nadien komt niemand minder dan Frans Bauer afgezakt naar Baardegem. Althans toch een lookalike die hem tot in het kleinste detail kan imiteren en alle klassiekers van deze Nederlandse schlagerkoning luid zal laten weerklinken. In de Parochiezaal hebben we alweer een tal van top-dj’s gestrikt voor de CPR party.


Zondag is tuin van de pastoor en het dorpsplein zijn die dag het epicentrum van de kermis. Jong en oud kunnen zich in de Kroost en Proost Bar uitgebreid laven aan de vele attracties en de typische kermissfeer. Daar hoort ook het typische geluid van de diverse fanfares bij. Als de duisternis valt wordt de atmosfeer tijdelijk betrokken met een optreden van Werner Michiels en Laurie, de laatste ambassadeurs van het nostalgisch plezier.


Maandag staan we even stil bij onze overleden dorpsgenoten. Speciaal voor de gelegenheid zal een schilderij van onze patroonheilige Sint Margaretha worden onthuld dat door een Nederlandse weldoener aan onze parochie werd geschonken. Nadien volgt de steeds smaakvol verzorgde receptie. In de vooravond vindt in de Margrietstraat de avondmarkt plaats, bij deze zuiderse temperaturen eens te meer een oord van drukke gezelligheid, waar mensen elkaar vinden voor een leuke babbel en uitnodigende straatactiviteiten. Mogen wij aan iedereen alvast vragen om de baan die avond autovrij te houden.


Dinsdag ruimen we plaats voor de kleinveemarkt. Door de “ziekte van Newcastle”, beter gekend als de pseudo-vogelpest, mag er dit jaar geen levend gevogelte worden tentoon gesteld. Bij wijze van uitzondering worden door de vakjury pluchen kippen, uit stro gevlochten kalkoenen en kleiduiven toegestaan. Wat later start stipt en in strak gelid de optocht van tientallen praalwagens die -nog steeds niet gehinderd door de lang aangekondigde verkeerswerken- omstreeks 15u30 de eindstreep aan het dorpsplein halen. Daarna is het wachten op het verdict van de jury voor de prijsuitreiking. Eens de prijzen verdeeld kunnen we in de duisternis het lichtspektakel van het vuurwerk aan de einder aanschouwen. Van woensdag tot zaterdag zet de kermis zich daarna verder aan de Zaal Ons Huis waar er drie dagen gekoerst zal worden.


We wensen jullie allemaal heel veel energie en kermisgoesting toe!

 

Vriendelijke groeten,


Het Faubourg jaarmarktcomité en alle jaarmarkgroepen


www.baardegemfaubourg.be